Achtergrond
De Quickscan WW is ontwikkeld binnen het proeftuinproject Industrie 4.0 ‘Technologie voor Werkbaar Werk’ en is tot stand gekomen door samenwerking tussen experts van het HIVA-KU Leuven en Flanders Make.
Quickscan WW maakt gebruik van de meest recente data uit de driejaarlijkse Vlaamse werkbaarheidsmonitor van de SERV-Stichting Innovatie & Arbeid. Op basis daarvan toont het rapport een vergelijking van de resultaten voor uw bedrijf met de werkbaarheidsgegevens voor de werknemers uit uw sector en voor alle Vlaamse werknemers. De meest recente gegevens dateren uit 2023.
In Quickscan WW gebruiken we dezelfde meetschalen als in de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor voor het meten van de vier werkbaarheidsindicatoren. De meetschalen voor werkstress ofwel psychische vermoeidheid (de VBBA-schaal ‘herstelbehoefte’), motivatie ofwel welbevinden in het werk (de VBBA-schaal ‘plezier in het werk’), en leermogelijkheden werden ontwikkeld door het onderzoeks- en adviesbureau SKB; VBBA © www.skb.nl. De meetschaal voor werk-privébalans werd ontwikkeld door prof. dr. S. Geurts. Voor een gedetailleerd inzicht in de gebruikte schalen in de vragenlijst verwijzen we naar Bijlage 1 van het methodologisch rapport van de Vlaamse werkbaarheidsmonitor.
Quickscan WW biedt u de mogelijkheid om:
Wat levert dit op voor uw bedrijf?
Voor wie is de Quickscan WW bedoeld?
Elk bedrijf met meer dan 20 werknemers kan in principe gebruik maken van de Quickscan WW. Er wordt een grens van 20 personen gebruikt om de anonimiteit van de deelnemers te waarborgen.
Merk ook op dat het invullen van de beschikbare vragenlijsten enkel digitaal kan. U zal dus alert moeten zijn dat er een digitale toegang voorzien kan worden voor de werknemers die zelf geen (werkgerelateerde) computer, tablet of smartphone hebben.
Let verder op de volgende beperkingen bij het gebruik van de Quickscan WW: